Wat bieden wij?

Plezier & Ontspanning 

Wij bieden kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke en meervoudige beperking ondersteuning aan. Wij werken door middel van spel, contact en wandelingen aan het leerdoel. Plezier maken staat voorop. Hiermee bouwen wij een goede band op met uw kind, zal het kind gaan ontspannen en ons toelaten. Wij werken zoveel mogelijk buiten in de natuur. 

Er is altijd eerst een kennismakingsgesprek. Als dit goed voelt van beide kanten, zal er een intakegesprek plaats vinden. Er zal dan besproken worden, wat wij voor uw kind kunnen doen. Ik luister naar de hulpvraag en koppel hier een leerdoel aan. Er wordt dan gekeken of de honden of de paarden ingezet kunnen gaan worden. Vervolgens wordt er gekeken welke type hond of paard (karakter) uw kind het beste kan helpen. Op de pagina beestenboel kunt u kennismaken met de dieren en hun verschillende karakters.

Na de eerste sessie zal er een stappenplan gemaakt worden om aan het leerdoel te werken. Tussendoor zal er een evaluatie plaatsvinden. Er wordt dan gekeken naar de succesmomenten en aandachtspunten. Het stappenplan wordt indien nodig bijgesteld. Tot slot is er een eindevaluatie om te kijken of het leerdoel is behaald.

Kinderen/jongeren met een psychische en/of ernstige gedragsstoornis kunnen wij niet helpen. Hier zijn wij niet voor opgeleid.

Waarom samenwerken met honden?

Honden zijn van nature roedeldieren en beschermen hun roedel. Ze laten je veiliger voelen en zorgen voor minder stress. Honden hebben geen vooroordelen. Ze hebben daarom vaak een positieve invloed op mensen. Hierdoor kunnen ze mensen in verschillende situaties helpen.
Een assistentiehond kan ervoor zorgen dat mensen zich meer op hun gemak voelen tijdens een sessie, waardoor er sneller een resultaat is met het behalen van een doel.

Honden kunnen worden ingezet in tal van situaties met als doel: mensen geruststellen, ondersteunen en stimuleren. Je kunt hierbij denken aan kinderen, die erg gesloten en onzeker zijn. Een assistentiehond helpt voornamelijk door er simpelweg te zijn. Kinderen krijgen hierdoor een meer open houding en praten gemakkelijker. Dit zorgt voor het sneller zetten van stappen tijdens de sessie. Kinderen zijn over het algemeen dol op honden, want zij hebben immers dezelfde hobby: spelen!

Spelen en praten met of over de hond is leuk en hierdoor kan je ervoor zorgen dat er een gesprek en/of spel op gang komt. Hierbij letten honden vooral op lichaamstaal en spiegelt de hond. Hierdoor wordt het kind geconfronteerd met zijn eigen gedrag. Door met ze te gaan spelen, wandelen, aaien, knuffelen en borstelen kunnen zij het kind helpen om weer naar zijn basis terug te keren (aarden) en in zijn kracht te komen. Die kracht is altijd latent aanwezig, maar zit vaak verstopt onder laagjes van angst (bijv. om niet goed genoeg te zijn), boosheid (vaak een gevoel van je niet begrepen voelen) of verdriet (als er iets naars in je leven is gebeurd en je dit nog niet hebt kunnen verwerken). Door activiteiten met de honden te doen zal het ervaren van succes zorgen voor meer zelfvertrouwen. Ook het ervaren van het er weer toedoen, speelt een belangrijke rol in het proces van zelfvertrouwen opbouwen.

Waarom samenwerken met paarden?

Paarden zijn van nature een prooi- en kuddedieren.
Om te overleven in de natuur moeten zij gevoelens en intenties van andere dieren kunnen lezen en daarop reageren. Door het leven in de kudde is een paard gericht op leiderschap, samenwerking en balans in de groep. Paarden verstaan alleen lichaamstaal en hebben geen vooroordelen.

Paarden helpen je door jouw onderbewuste gedrag te spiegelen en ik ondersteun je in dit proces. Paarden kunnen je dus veel vertellen over je eigen gedrag en positie in de maatschappij. Om het kind weer het zelfvertrouwen in zichzelf terug te laten vinden zijn paarden een krachtig middel. Door wandelen, aaien, knuffelen en borstelen kunnen zij het kind helpen om weer naar zijn basis (aarden) terug te keren en in zijn kracht te komen. Die kracht is altijd latent aanwezig, maar zit vaak verstopt onder laagjes van angst (bijv. om niet goed genoeg te zijn), boosheid (vaak een gevoel van je niet begrepen voelen) of verdriet (als er iets naars in je leven is gebeurd en je dit nog niet hebt kunnen verwerken). Door activiteiten met de paarden te doen zal het ervaren van succes zorgen voor meer zelfvertrouwen. Ook het ervaren van het er weer toedoen, speelt een belangrijke rol in het proces van zelfvertrouwen opbouwen.

Fanny Reckers
In Balans Met Dieren
info@inbalansmetdieren.nl
0620664240

KvK: 81548362
BTW Nr: NL003575479B27